Informatie : Meer recreatie...

Meer recreatiemogelijkheden...
De Ventjager biedt een omgeving met allerlei heel verschillende gebieden en dus ook een grote verscheidenheid aan recreatiemogelijkheden. Op de kop van het eiland Goeree-Overflakkee in Ouddorp, vindt u het prachtige Noordzee strand. Nog dichterbij, bij het plaatsje Goedereede, is het natuurgebied de Kwade Hoek te vinden: een prachtig wandelgebied. De strandjes en ligweides van de Grevelingen, europa's grootste zoutwatermeer, liggen op iets meer dan 10 kilometer van het park. In dit meer kunt u naar hartelust zemmen en zelfs de duiksport beoefenen. Met wandelen en fietsen kunt u direct vanuit het park beginnen, maar ook op de andere delen van het eiland zijn de mogelijkheden hiervoor uitstekend.
Wandelen
Voor de wandelliefhebbers begint het genoegen al direct naast park de Ventjager: natuur- en vogelgebied de Hellegatsplaten. Ook op Goeree-Overflakkee vindt u uitgestrekte tulpenveldenMaar ook op de rest van het eiland is genoeg te vinden. Trek je wandelschoenen aan en ontdek de mooiste plekjes op de Kop van Goeree! De Koploper is een nieuwe, bijna 20 kilometer lange dagtocht dwars door duinen, slikken en kwelders, langs het strand en door het bos. De allermooiste landschappen op de Kop van Goeree zijn nu in beheer bij Natuurmonumenten. Iedereen is welkom. Kom lekker uitwaaien en snuif de zilte zeelucht op. Levend water is het thema van deze schitterende nieuwe wandelroute. Water is een eerste levensbehoefte voor planten, dieren en mensen. Zonder water geen leven en geen natuur. Met bijna 20 kilometer is de Koploper de langste rondwandeling langs strand en duinen in Zuid-Holland. Je kunt hem ook gerust in twee etappes lopen, want halverwege kom je weer langs het startpunt bij Parkeerterrein Kwade Hoek. Beide helften zijn ongeveer even lang. En even mooi. Klik hier voor een gedetaillerde beschrijving van de wandeling.

Ook de slikken van Flakkee, Vogel op de slikken van Flakkeegelegen tussen Goedereede en Herkingen zijn de moeite waard. Aan de westzijde wordt het gebied begrensd door het Grevelingenmeer. Het totale gebied bestaat uit ca. 1500 ha. drooggevallen grond,uit 1250 ha. water dat ondieper is dan 2,5 meter. De oeverlengte bedraagt ca. 20 km. De breedte van het gebied varieert tussen de 500 en 2500 meter. Er is een grote rijkdom aan vogels. Gedurende het gehele jaar grazen er op de Slikken van Flakkee Heckrunderen en Fjordenpaarden. De kudde bestaat uit ongeveer 50 merries van verschillende leeftijd en ongeveer 30 veulens. Fjordenpaarden zijn vriendelijke, rustige dieren, wie weinig verzorging nodig hebben en zich uitstekend kunnen redden in dit gebied. De heckrundstieren zijn, net zoals het oorspronkelijke oerrund, groot en zwart, met een lichte streep over de rug en een witte ring in de neus. De horens maken hen tot imposante verschijningen. Er grazen ongeveer 150 Heckrunderen op de zuidelijke Slikken van Flakkee.Gelegen aan een  uitgegraven plas in de Slikken van Flakkee is ook een vogelhut. Er zijn eilandjes waar de Kluut broedt. De hut houdt het midden tussen een scherm en een hut. Het is in feite een overdekt scherm. In de zomermaanden zijn er diverse excursies onder leiding van de beheerder. Deze worden gehouden met een speciale excursiewagen. Reserveringen en info zijn verkrijgbaar bij VVV ouddorp aan Zee, Bosweg 2, Ouddorp tel 0187-681789., waar u ook meer informatie over andere wandeltochten kunt krijgen.

 
Fietsen
Wie denkt dat alleen Lisse en Hillegom het patent op uitgestrekte bollenvelden hebben, heeft het mis. ook in het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee fiets je in het voorjaar door een prachtig, felgekleurd schilderij.

FietsenHet fietsroutenetwerk laat u kennismaken met een combinatie van de zeer gevarieerde Zuid-Hollandse natuur en een ruime afwisseling in landschap. Wat wilt u: duinen, bloemendijken, uitgestrekte polders, natuurgebieden of mooie dorpen? Goeree-Overflakkee heeft het allemaal! Bij de fietsroutenetwerkkaart hoort een handig infoboekje. Dit biedt informatie over alles speciale voorzieningen waarvan u op het fietsroutenetwerk gebruik kan maken. Dit infoboekje is een onmisbare gids voor uw tochten op het fietsroutenetwerk. Wilt u onderweg even uitrusten bij een gezellig café? Zoekt u een plaats om te overnachten of wilt u weten waar u fietsen kunt huren? In dit infoboekje vindt u in een handomdraai een adres waar u terecht kunt. De fietsroutenetwerkkaart en het infoboekje worden uitgegeven door VVV Ouddorp aan Zee en VVV Middelharnis en is bij beide VVV-kantoren te koop voor € 3,95. De routes zijn te herkennen aan de wit-groene bordjes met een nummer erop. In totaal zijn er zo'n 1200 bordjes geplaatst. De nummers verwijzen naar zogenaamde knooppunten. Hiervan zijn er 43 stuks. Op het knooppunt staat een paneel met een overzichtskaart. Zo kunt u precies zien waar u bent en hoe u verder kunt fietsen. Het netwerk biedt voor elk wat wils. Door Even het hek door en u bent weer in een ander prachtig gedeelte van het eiland!van knooppunt naar knooppunt te fietsen bepaalt u zelf hoe lang de tocht wordt. Mensen met kinderen kunnen een klein rondje maken en heeft u de hele dag de tijd, dan kunt u bij wijze van spreken het hele eiland rond fietsen. Bij het samenstellen van de routes is afwisseling erg belangrijk geweest. Zo lopen de routes over de buitendijken, door de polders, langs natuurgebieden en worden bijna alle dorpen aangedaan. Daarnaast heeft verkeersveiligheid een belangrijke rol gespeeld. Drukke wegen of oversteekplaatsen worden dan ook zoveel mogelijk gemeden. Door de afwisseling in de routes ziet de recreant wat ons eiland allemaal te bieden heeft en doet ideeën op voor de rest van de vakantie. Bijvoorbeeld het bezoeken van een museum, een dagje winkelen of een wandeling in één van onze prachtige natuurgebieden. Er zijn ook een aantal thema routes in ontwikkeling. De volgende routes zijn al in gebruik genomen: Tulpenroute, Boerderijenroute, Molenroute, Kerkenroute, Tramroute, Vogelspotroute, Akkerrandenroute, Landschaproute 1 & 2 (Kop van Goeree), Landschaproute 3 & 4 (Midden- en Oostflakkee) en Waterroute. De themaroutes zijn in Nederlands en Duits uigebracht, m.u.v. de Tramroute. Klik HIER om een voorbeeld van een fietsroute te bekijken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met VVV Middelharnis, 0187-484870, of VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.

Strand en zee
Ouddorp heeft door zijn ligging op de kop van Goeree-Overflakkee rondom vele kilometers strand, waar het heel goed toeven is. Doordat er op veel plaatsen strandtenten zijn kan ook het inwendige van Het strand in Ouddorp met de ondergaande zonde mens aan zijn trekken komen. Mede door zijn uitgestrektheid is er genoeg plaats voor iedereen. Ook zijn er veel parkeerplaatsen, die gratis en goed bereikbaar zijn. Grote delen van het strand wordt door de reddingsbrigade bewaakt. Het Ouddorpse strand is niet alleen geliefd bij zonaanbidders uit binnen- en buitenland, maar ook allerlei wind- en watersporters weten onze kust het hele jaar door te vinden. Er zijn een aantal stukken breed strand aangewezen, waar goed gevliegerd kan worden, zowel met als zonder strandbuggy.  Heeft u al eens gewandeld langs de vloedlijn, 's avonds tegen zonsondergang, een prachtig gezicht, heel ontspannend en goed voor de gezondheid. Een echte aanrader!

Vast even kijken hoe het strand bij Ouddorp er op dit moment uitziet? Ga naar de webcam van het strand bij Ouddorp

Sportduiken
Het grote zoutwatermeer, de Grevelingen, ligt niet ver van de ventjager en is een aantrekkelijk gebied voor sportduikers.
Voorbeeld van wat je zoal onder water kunt zienVeel mensen denken dat er niets te zien is onderwater in Nederland. De Grevelingen(Grevelingenmeer) en de Oosterschelde zijn allebei zout, hierdoor vinden we een grote variëteit aan onderwaterleven.

Het gemiddelde zicht in de Grevelingen en Oosterschelde bedraagt 5 meter, maar op topdagen kan het oplopen tot 16 meter!! Heremietkreeften zien we in de Grevelingen bijna elke duik.Er leven vele soorten platvis in de wateren van Zeeland, zoals schol, bot, tarbot en tong. Er is door de gezamenlijke instanties een duikfolder uitgegeven die veel informatie bevat.

Ook kanovaren is mogelijk op het eilandKanotochten
Bekijk Goeree-Overflakkee eens van een heel andere kant.

Maak per kano een tocht over de kreken en watergangen van Flakkee.

De watergangen strekken zich uit van van Dirksland tot Stad aan 't Haringvliet.

U zult versteld staan van de diversiteit van de flora en fauna die u onderweg tegenkomt.

 

Informatie : Vaargebied

Vaargebied:

Vaargebied rond Goeree-Overflakke, eden plezier voor de watersporter! (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)Goeree-Overflakkee ligt midden in een groot vaargebied dat veel plezier kan bieden voor elke watersporter. De rivierarmen bieden veel voor de geoefende watersporter, maar ook voor de pure recreatievaart zijn er mogelijkheden volop. Rustige plekjes om aan te leggen in natuurgebieden als de Hellegatsplaten en het eiland Tiengemeeten. Maar ook gezellige jachthavens als Middelharnis en Hellevoetsluis met hun terrasjes en restaurants. Ook de wat kleinere jachthaven als Ooltgensplaat hebben u veel te bieden. Wandel door de pittoreke dorpjes of maak een fietstocht in de omgeving. Het eiland Goeree-Overflakkee heeft u van alles te bieden.

Krammer-Volkerak:

Het Volkerak is een water dat zich ten zuidoosten van het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee bevindt. Aan de oostzijde van het Volkerak bevinden zich de Volkeraksluizen naar het Hollands Diep; aan de westzijde bevindt zich de Krammer.

Een prachtig gezicht, het Krammer Volkerak ter hoogte van het natuurgebied de Hellegatsplaten (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)

In het zuiden van het Volkerak, begint het Schelde-Rijnkanaal naar Antwerpen. Meer naar het oosten stromen de Dintel en de Steenbergse Vliet in het Volkerak. Na de uitvoering van de Deltawerken is het ooit zo verraderlijke water getemd. Uitzicht over het Volkerak (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)

De naam Hellegatsplein voor het verkeersknooppunt bij de Volkeraksluizen herinnert aan vroeger, toen het water hier zout was en wind en getij er nog vrij spel hadden. Het is nu een onderdeel van de getijden vrije scheepvaart verbinding tussen Rotterdam en Antwerpen. U moet wel rekening houden met de scheepvaart in de vaargeul, maar u kunt plezierig en veilig varen met uw jacht.

Haringvliet:

Het Haringvliet ligt in Zuid-Holland tussen Voorne-Putten, de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Het Spui verbindt het Haringvliet met de Oude Maas

Zeilschepen op het Haringvliet (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)
n de 12e eeuw waren Voorne en Flakkee één eiland. De stormvloed van 1216 verwoestte de natuurlijke kust en zo ontstond het Haringvliet. Na de watersnoodramp van 1953 zijn in het kader van het Deltaplan de Haringvlietsluizen gebouwd in de monding van het Haringvliet.In 1970 werd het Haringvliet door de Haringvlietdam van zee afgesloten.

Varen op het HaringvlietHet Haringvliet is geen hoofdvaarweg (voor vervoer van goederen), maar is wel zeer belangrijk voor de recreatievaart; in het bijzonder voor de zeilvaart. Het Haringvliet is een ruim water en het kan er soms flink hard waaien. Dan is het er voor de geoefende watersporter fijn zeilen.

Op wat rustiger dagen kunt u er heerlijk voor anker gaan en zwemmen.In het Haringvliet ligt het eiland Tiengemeten waar u met uw jacht kunt aanleggen. Tiengemeeten was vroeger een "landbouweiland, alleen te bereiken met een pont. Tegenwoordig is het een natuurgebied.
 

Aan het Haringvliet liggen vele plaatsen met jachthavens. Bijvoorbeeld Middelharnis, Hellevoetsluis en Stad aan het Haringvliet.

Grevelingen:

Vanuit het Volkerak en Krammer bereikt u het Grevelingenmeer door de sluizen van Bruinisse door te gaan. Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van Zuid-west Europa.

Grevelingen (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)
Het Grevelingenmeer heeft een lengte van 23 kilomter en is tussen de 4 en de 10 kilometer breed. Het heeft 11.000 ha. water, waarvan 7.000 ha. dieper is dan 1,50 m. Het ondiepe water is gemarkeerd met boeien.
Aan de westzijde wordt het begrensd door de Brouwersdam en aan de oostzijde door de Grevelingendam.


Grevelingen zout water en vele eilandjes, heerlijk voor de watersporter. (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)Het meer ligt op de grens van Zuid-Holland en Zeeland, tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland.
Er zijn ± 600 openbare aanlegplaatsen verspreid over het meer, in eigendom en beheer van het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen. Er zijn aanlegsteigers en drie speciaal aangelegde watersporteilanden (Mosselbank, Ossehoek en Archipel). Voor het gebruik van deze aanlegplaatsen gelden enkele regelingen en dient liggeld betaald te worden.

Indien u meer informatie over dit vaargebied wilt verwijzen wij u naar de website: http://www.grevelingen.nl

  

 

Informatie : Goeree-Overflakkee

 

Goeree-Overflakkee:
Plattegrond van Goeree-Overflakkee (klik op de afbeeldijnhg voor een groter formaat)Villapark de Ventjager ligt op het eiland Goeree-Overflakkee. Het eiland vormt de schakel tussen de zuidvleugel van de Randstad en de Delta. Aan de ene kant vindt u op 25 autominuten de stad Rotterdam met haar grote variatie aan winkels en uitgaansmogelijkheden. Aan de andere kant maakt Goeree-Overflakkee samen met Schouwen-Duiveland en Tholen en de omringende wateren deel uit van het groen-blauwe hart van de Delta. Rondom het eiland vindt u een schitterend vaargebied met vele leuke haventjes. Het eiland zelf bestaat uit natuurgebieden en akkerlanden. Fietsers en wandelaars kunnen er hun hart ophalen. Wilt u liever een dagje naar het strand? U bent in een wip op de kop van het eiland waar u de stranden bij Ouddorp vindt.
 
Ooltgensplaat: 
Ooltgensplaat is een klein dorp met iets meer dan 2000 inwoners. Het kleine dorp heeft nog steeds vele oude huizen en er is hier en daar wat nieuwbouw aan toegevoegd. Hoogbouw ziet men, evenals op de rest van het eiland, nergens.

Het dorp is ontstaan uit een kleiplaat waar gras begon te groeien die op den duur de naam Oeltgensplaet kreeg. Dit gors was in 1481 zo ver opgeslibd, dat de eigenaar Adolf van Kleef op 13 maart 1481 een brief bezegelde, waarin hij toestemming gaf om Oeltgensplaet in te polderen. De voorwaarden van de inpoldering van de gorzen van Oeltkinsplate en Vloeyhil werden 17 september 1481 op schrift gesteld. Een 21 meter brede ringdijk moest worden aangelegd van drie en een halve meter hoogte. De zeespiegel bereikte bij stormvloed lang niet de hoogte van tegenwoordig. De kruin van de dijk moest drie meter breed worden.

Voorstraat Ooltgensplaat met gezicht op de kerkEen Voorstraat moest worden aangelegd, met een gracht op het eind, waarbinnen een kerk moest worden gebouwd. Deze werd genoemd naar de beschermheilige van Ooltgensplaat, St. Odulphus. Kerk en kerkhof werden gewijd door de bisschop. Op 12 juni, de sterfdag van deze heilige, werd het jaarlijks feest van deze patroon gevierd, uiteraard met een processie door het dorp.

In 1547 keerden de inwoners zich af van de Rooms Katholieke godsdienst en gingen over tot het Hervormde geloof (destijds gereformeerd genoemd). Joost Emels werd de eerste predikant. In de vorige eeuw vonden de afsplitsingen plaats.

Zo werd in 1889 aan de Zuid-Achterweg de Gereformeerde kerk gebouwd (alwaar de kerk nog steeds staat).

In 1482 begin men met de dijkaanlegging. Voordien was alleen in de zomermaanden verblijf op zo'n gors mogelijk. Arbeidskrachten trachtte men aan te trekken door aankondigingen in talloze dorpen. Niet alleen in het gebied van Overflakkee (dat waren toen slechts de eilandjes Oude-Tonge, Middelharnis en Dirksland), maar in de wijde omtrek in Holland, Brabant en Zeeland. Voor de najaarsstormen kwamen, moest de dijk gereed zijn. Uit de naastliggende slikken werd per kruiwagen de grond voor de nieuwe dijk aangevoerd. Na de inpoldering schakelde men over van veeteelt op akkerbouw. De landbouwproducten waren met name granen, koolrapen, uien en meekrap.

Raadhuis in Ooltgensplaat (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)In de 80-jarige oorlog, die in 1568 begon, werd een fort gebouwd. Ooltgensplaat vormde een onderdeel van de verdedigingslinie Bommeneede, Willemstad, Klundert, Zevenbergen, Geertruidenberg en Heusden.

In de Franse tijd werden de verdedigingswerken uitgebreid. In de oorlog 1940 - 1945 hadden deze geen strategische betekenis meer. Het vroegere Gemeentehuis van Ooltgensplaat is een van de opvallende gebouwen aan de Kaai in Ooltgensplaat.

Tot in 2002 werden in het gebouw nog de vergaderingen van de Gemeenteraad van deze Gemeente gehouden. Tegenwoordig vergadert de Raad in Oude-Tonge. De trap, voor het gebouw, wordt vaak gebruikt als achtergrond voor huwelijksfoto's.

Middelharnis: 
Middelharnis ligt ca. 20 kilometer van Ooltgensplaat en telt zo’n 18.000 inwoners. Middelharnis er zijn diverse regionale voorzieningen. Het is de grootste stad van het eiland. Hier vindt u wat meer en wat grotere winkels op en rondom het winkelgebied d'n Diek. Het is een aardig plaatsje waar u heerlijk kunt eten en 's zomers lekker kunt genieten van de zon op een terrasje aan de haven.

Middelharnis (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)Middelharnis en Sommelsdijk kunnen in één adem worden genoemd, want er is sprake van een tweelingdorp. Dat is tamelijk uniek in Nederland; vooral omdat het ene een vissersdorp en het andere een agrarisch dorp was. Middelharnis groeide in het midden van de 15e eeuw uit tot het centrum van bestaan; de voornaamste inkomstenbron was de visserij. Een herinnering aan dat tijdperk is nog te zien aan het begin van de haven, in de vorm van een standbeeldje van het “Kofjekokertje”. De vroegere vissershaven is nu een jachthaven. Aan de Voorstraat staat het monumentale voormalige raadhuis.

Het vriendelijke landelijke karakter van de gemeente blijkt uit het dorpssilhouet, dat bepaald wordt door robuuste kerktorens. De oorspronkelijke structuur van de dorpen is voor een groot deel intact gebleven en is kenmerkend voor de streek: een haven, een brede Voorstraat met op het eind “de grote kerk”.

Het agrarische karakter van Sommelsdijk blijkt uit de aanwezigheid van landbouwschuren midden in het dorp. In het Streekmuseum, gevestigd in het centrum van het dorp, worden veel gereedschappen en andere voorwerpen bewaard, die herinneren aan de oude beroepen en ambachten die het voormalige eiland kende. Naast het museum staat een standbeeldje van het “Koeienwachtertje” ter herinnering aan al die landarbeiders en boerenknechten.

In het waterrijke gebied rond Middelharnis voert de watersport de boventoon, er is voldoende ruimte voor motorjachten, zeilboten, windsurfers en hengelaars.

Oude-Tonge: 
Kerk in Oude-Tonge (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)Oude-Tonge is dorp op zo'n 12 kilometer van Ooltgensplaat met een kleine 5000 inwoners. Het dorp heeft een gezellige "Kaai" waar het in de zomer goed toeven is op de terrasjes.

In het dorp worden van tijd tot tijd allerlei activiteiten georganiseerd zoals een culturele dag waar kunstenaars uit de omgeving zich presenteren.

 

Goedereede: 
Goedereede, waar de tijd heeft stilgestaan (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)Goedereede is eigenlijk het culturele centrum van Goeree-Overflakkee. Er werken en wonen vele kunstenaars en jaarlijks worden de Goereese kunstdagen georganiseerd. Hier zijn kunstwerken te zien van kunstenaars van binnen en buiten de regio. Er zijn straat optredens en festiviteiten op de podia.

Het stadje heeft een pittoreske uitstraling en in het centrum zit u heerlijk op een van de gezellige terrasjes in de zon.U kunt er van een uistekende maaltijd genieten en dit dorpscentrum is een vastste "stop" voor mensen die in het weekend een rondje over het eiland maken, per fiets, op de motor of met de auto.

Vlak bij Goedereede is de "Kwade Hoek". Dat is een prachtig natuurgebied waar u heerlijk kunt wandelen. De Kwade Hoek is een getijdengebied en werd vroeger 'de kwaaien hoek' genoemd vanwege de verraderlijke stroming. In dit gebied groeien verscheidene soorten planten zoals lamsoor en echt lepelblad. Er broeden ook verschillende vogels, zoals de grutto, kluut en tureluur. Verder zitten er veel zang- en trekvogels, vanwege de vele struiken met besjes. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd en er zijn fietspaden, tevens geschikt voor rolstoelen. Er zijn in het seizoen excursies mogelijk (zie de evenementenlijst en het foldertje bij de VVV), maar u moet u hiervoor aanmelden bij VVV Ouddorp.  

De toren van Goedereede dateert uit 1111 en deed dienst als vuurtoren. Door middel van een wenteltrap in de noordoost hoek komt men op de eerste verdieping waar zich een miniatuur van de oude vuurtoren van Ouddorp en een aantal oude voorwerpen bevinden. Op de tweede verdieping bevindt zich een oude torenuurwerk en het orgel om het carillon te bespelen.
Het carillon bevindt zich op de derde verdieping en is regelmatig te beluisteren. Uit eindelijk komt men op het dak vanwaar men met helder weer van een schitterend uitzicht geniet over de kop van Goeree.

Ouddorp: 
Ouddorp is op Middelharnis en Sommelsdijk na het grootste dorp van Goeree-Overflakkee. Er wonen ongeveer 6.000 mensen. Desondanks is het dorp landelijk gelegen. Ouddorp is een bezoekje waard. Na de Tweede Wereldoorlog is het toerisme goed op gang gekomen. Dit begon eerst met campings, gevolgd door terreinen met houten recreatiewoningen. De nieuwere recreatiewoningen zijn van steen. Er zijn weinig hotels in Ouddorp. In het schurvelingenlandschap ten noorden van Ouddorp zijn sinds de jaren '50 tientallen campings en bungalowparken aangelegd. Het grootste recreatiepark (Post Zelande) is gelegen op de Brouwersdam.

Aan de ene kant is Ouddorp nog steeds een zeer kerkelijk dorp, maar tegelijkertijd ook hét uitgaanscentrum van Goeree-Overflakkee. Dit zorgt voor tegenstellingen. Toeristen die op zondag op de terrasjes zitten kijken dan ook verbaasd op als de straat ineens letterlijk en figuurlijk zwart van de mensen ziet als de kerk uitgaat.

In 2007 is Ouddorp gekozen tot 'De beste badplaats van Nederland' door de lezers van het Algemeen Dagblad.

  

 

 

 

 

Informatie : Hellegatsplaten

 

Hellegatsplaten:

:Hellegatsplaten, een van de bekendste vogelgebieden

Fjordenpaarden bevolken de hellegatsplaten (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)Het natuurgebied "Hellegatsplaten" met haar fjordenpaarden en heckrunderen ligt letterlijk "naast de deur" van de Ventjager. Deze paarden en hekrunderen zijn ingezet om de verscheidenheid in de platengroei verder te helpen ontwikkelen. Het is een van de bekendste vogelgebieden van Nederland.

 

Vechtende vogels in de Hellegatsplaten (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)Vanwege de grote variatie van bijzondere planten en dieren is Hellegatsplaten een beschermd gebied. De beheerder, Staatsbosbeheer, heeft zich enorm ingezet om dit gebied zo natuurlijk mogelijk van de grond te krijgen. Op sommige plekken is de natuur geholpen om het voedselrijk te houden voor de vele vogels zoals flamingo's, lepelaars, visarenden en kiekendieven.

 

Via de speciale paden kunt u in het natuurgebied naar de vogelhutten wandelen. (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)Toch mag u het gebied ingaan. Er zijn paden die u kunt volgen naar de vogelhutten. Maak gebruik van het opstapje om over het hek te klimmen en zorg daarna dat u niet afwijkt van deze paden. Een verrekijker komt in de vogelhut goed van pas.

 

Vanuit de ventjager wandelt u in luttele minuten naar de uitkijktoren van de hellegatsplaten (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)Vanuit de ventjager wandelt u in luttele minuten naar de uitkijktoren van de hellegatsplaten. Die toren staat in het natuurgebied maar is bereikbaar via een vrij toegankelijk pad. U heeft vanaf de toren een schtiterend uitzicht over de omgeving.

 

(bron: Staatsbosbeheer)

Historie

Hellegatsplaten en Ventjagersplaten vormden een uitgestrekt inter-getijdengebied met behoorlijk grote verschillen tussen eb en vloed.
De sterke stroom van eb en vloed maakten diepe geulen. Deze geulen waren vroeger zeer verraderlijk voor schippers en daarom kreeg het gebied de naam 'Hellegat'.

De strijd tussen mens en zee heeft verschillende sporen achter gelaten in Nederland. Op sommige plaatsen verdwenen de getijden en veranderden zoutwatergebieden in zoetwatergebieden. Na de bouw van de Philipsdam is de Kramer-Volkerrak binnen een korte tijd veranderd in een zoet binnenmeer. Dit betekent dat de getijden voor Hellegatsplaten en Ventjagersplaten waren verdwenen. Na het uitspoelen van de zoutlaag begon de natuur dankbaar gebruik te maken van het zout, zoet, de natte en droge klei en van droog zand om het gebied vorm te geven. Het zoutvrije gedeelte vormde een struweel van wilgen, elzen, berken en duindoorns. Omdat klei zout vasthoudt, zijn er op sommige plekken zoutminnende planten blijven groeien zoals zeeaster en zeekraal.