Goeree-Overflakkee

Datum 6/07/2009 13:21:46 | Onderwerp: Informatie

 

Goeree-Overflakkee:
Plattegrond van Goeree-Overflakkee (klik op de afbeeldijnhg voor een groter formaat)Villapark de Ventjager ligt op het eiland Goeree-Overflakkee. Het eiland vormt de schakel tussen de zuidvleugel van de Randstad en de Delta. Aan de ene kant vindt u op 25 autominuten de stad Rotterdam met haar grote variatie aan winkels en uitgaansmogelijkheden. Aan de andere kant maakt Goeree-Overflakkee samen met Schouwen-Duiveland en Tholen en de omringende wateren deel uit van het groen-blauwe hart van de Delta. Rondom het eiland vindt u een schitterend vaargebied met vele leuke haventjes. Het eiland zelf bestaat uit natuurgebieden en akkerlanden. Fietsers en wandelaars kunnen er hun hart ophalen. Wilt u liever een dagje naar het strand? U bent in een wip op de kop van het eiland waar u de stranden bij Ouddorp vindt.
 
Ooltgensplaat: 
Ooltgensplaat is een klein dorp met iets meer dan 2000 inwoners. Het kleine dorp heeft nog steeds vele oude huizen en er is hier en daar wat nieuwbouw aan toegevoegd. Hoogbouw ziet men, evenals op de rest van het eiland, nergens.

Het dorp is ontstaan uit een kleiplaat waar gras begon te groeien die op den duur de naam Oeltgensplaet kreeg. Dit gors was in 1481 zo ver opgeslibd, dat de eigenaar Adolf van Kleef op 13 maart 1481 een brief bezegelde, waarin hij toestemming gaf om Oeltgensplaet in te polderen. De voorwaarden van de inpoldering van de gorzen van Oeltkinsplate en Vloeyhil werden 17 september 1481 op schrift gesteld. Een 21 meter brede ringdijk moest worden aangelegd van drie en een halve meter hoogte. De zeespiegel bereikte bij stormvloed lang niet de hoogte van tegenwoordig. De kruin van de dijk moest drie meter breed worden.

Voorstraat Ooltgensplaat met gezicht op de kerkEen Voorstraat moest worden aangelegd, met een gracht op het eind, waarbinnen een kerk moest worden gebouwd. Deze werd genoemd naar de beschermheilige van Ooltgensplaat, St. Odulphus. Kerk en kerkhof werden gewijd door de bisschop. Op 12 juni, de sterfdag van deze heilige, werd het jaarlijks feest van deze patroon gevierd, uiteraard met een processie door het dorp.

In 1547 keerden de inwoners zich af van de Rooms Katholieke godsdienst en gingen over tot het Hervormde geloof (destijds gereformeerd genoemd). Joost Emels werd de eerste predikant. In de vorige eeuw vonden de afsplitsingen plaats.

Zo werd in 1889 aan de Zuid-Achterweg de Gereformeerde kerk gebouwd (alwaar de kerk nog steeds staat).

In 1482 begin men met de dijkaanlegging. Voordien was alleen in de zomermaanden verblijf op zo'n gors mogelijk. Arbeidskrachten trachtte men aan te trekken door aankondigingen in talloze dorpen. Niet alleen in het gebied van Overflakkee (dat waren toen slechts de eilandjes Oude-Tonge, Middelharnis en Dirksland), maar in de wijde omtrek in Holland, Brabant en Zeeland. Voor de najaarsstormen kwamen, moest de dijk gereed zijn. Uit de naastliggende slikken werd per kruiwagen de grond voor de nieuwe dijk aangevoerd. Na de inpoldering schakelde men over van veeteelt op akkerbouw. De landbouwproducten waren met name granen, koolrapen, uien en meekrap.

Raadhuis in Ooltgensplaat (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)In de 80-jarige oorlog, die in 1568 begon, werd een fort gebouwd. Ooltgensplaat vormde een onderdeel van de verdedigingslinie Bommeneede, Willemstad, Klundert, Zevenbergen, Geertruidenberg en Heusden.

In de Franse tijd werden de verdedigingswerken uitgebreid. In de oorlog 1940 - 1945 hadden deze geen strategische betekenis meer. Het vroegere Gemeentehuis van Ooltgensplaat is een van de opvallende gebouwen aan de Kaai in Ooltgensplaat.

Tot in 2002 werden in het gebouw nog de vergaderingen van de Gemeenteraad van deze Gemeente gehouden. Tegenwoordig vergadert de Raad in Oude-Tonge. De trap, voor het gebouw, wordt vaak gebruikt als achtergrond voor huwelijksfoto's.

Middelharnis: 
Middelharnis ligt ca. 20 kilometer van Ooltgensplaat en telt zo’n 18.000 inwoners. Middelharnis er zijn diverse regionale voorzieningen. Het is de grootste stad van het eiland. Hier vindt u wat meer en wat grotere winkels op en rondom het winkelgebied d'n Diek. Het is een aardig plaatsje waar u heerlijk kunt eten en 's zomers lekker kunt genieten van de zon op een terrasje aan de haven.

Middelharnis (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)Middelharnis en Sommelsdijk kunnen in één adem worden genoemd, want er is sprake van een tweelingdorp. Dat is tamelijk uniek in Nederland; vooral omdat het ene een vissersdorp en het andere een agrarisch dorp was. Middelharnis groeide in het midden van de 15e eeuw uit tot het centrum van bestaan; de voornaamste inkomstenbron was de visserij. Een herinnering aan dat tijdperk is nog te zien aan het begin van de haven, in de vorm van een standbeeldje van het “Kofjekokertje”. De vroegere vissershaven is nu een jachthaven. Aan de Voorstraat staat het monumentale voormalige raadhuis.

Het vriendelijke landelijke karakter van de gemeente blijkt uit het dorpssilhouet, dat bepaald wordt door robuuste kerktorens. De oorspronkelijke structuur van de dorpen is voor een groot deel intact gebleven en is kenmerkend voor de streek: een haven, een brede Voorstraat met op het eind “de grote kerk”.

Het agrarische karakter van Sommelsdijk blijkt uit de aanwezigheid van landbouwschuren midden in het dorp. In het Streekmuseum, gevestigd in het centrum van het dorp, worden veel gereedschappen en andere voorwerpen bewaard, die herinneren aan de oude beroepen en ambachten die het voormalige eiland kende. Naast het museum staat een standbeeldje van het “Koeienwachtertje” ter herinnering aan al die landarbeiders en boerenknechten.

In het waterrijke gebied rond Middelharnis voert de watersport de boventoon, er is voldoende ruimte voor motorjachten, zeilboten, windsurfers en hengelaars.

Oude-Tonge: 
Kerk in Oude-Tonge (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)Oude-Tonge is dorp op zo'n 12 kilometer van Ooltgensplaat met een kleine 5000 inwoners. Het dorp heeft een gezellige "Kaai" waar het in de zomer goed toeven is op de terrasjes.

In het dorp worden van tijd tot tijd allerlei activiteiten georganiseerd zoals een culturele dag waar kunstenaars uit de omgeving zich presenteren.

 

Goedereede: 
Goedereede, waar de tijd heeft stilgestaan (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)Goedereede is eigenlijk het culturele centrum van Goeree-Overflakkee. Er werken en wonen vele kunstenaars en jaarlijks worden de Goereese kunstdagen georganiseerd. Hier zijn kunstwerken te zien van kunstenaars van binnen en buiten de regio. Er zijn straat optredens en festiviteiten op de podia.

Het stadje heeft een pittoreske uitstraling en in het centrum zit u heerlijk op een van de gezellige terrasjes in de zon.U kunt er van een uistekende maaltijd genieten en dit dorpscentrum is een vastste "stop" voor mensen die in het weekend een rondje over het eiland maken, per fiets, op de motor of met de auto.

Vlak bij Goedereede is de "Kwade Hoek". Dat is een prachtig natuurgebied waar u heerlijk kunt wandelen. De Kwade Hoek is een getijdengebied en werd vroeger 'de kwaaien hoek' genoemd vanwege de verraderlijke stroming. In dit gebied groeien verscheidene soorten planten zoals lamsoor en echt lepelblad. Er broeden ook verschillende vogels, zoals de grutto, kluut en tureluur. Verder zitten er veel zang- en trekvogels, vanwege de vele struiken met besjes. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd en er zijn fietspaden, tevens geschikt voor rolstoelen. Er zijn in het seizoen excursies mogelijk (zie de evenementenlijst en het foldertje bij de VVV), maar u moet u hiervoor aanmelden bij VVV Ouddorp.  

De toren van Goedereede dateert uit 1111 en deed dienst als vuurtoren. Door middel van een wenteltrap in de noordoost hoek komt men op de eerste verdieping waar zich een miniatuur van de oude vuurtoren van Ouddorp en een aantal oude voorwerpen bevinden. Op de tweede verdieping bevindt zich een oude torenuurwerk en het orgel om het carillon te bespelen.
Het carillon bevindt zich op de derde verdieping en is regelmatig te beluisteren. Uit eindelijk komt men op het dak vanwaar men met helder weer van een schitterend uitzicht geniet over de kop van Goeree.

Ouddorp: 
Ouddorp is op Middelharnis en Sommelsdijk na het grootste dorp van Goeree-Overflakkee. Er wonen ongeveer 6.000 mensen. Desondanks is het dorp landelijk gelegen. Ouddorp is een bezoekje waard. Na de Tweede Wereldoorlog is het toerisme goed op gang gekomen. Dit begon eerst met campings, gevolgd door terreinen met houten recreatiewoningen. De nieuwere recreatiewoningen zijn van steen. Er zijn weinig hotels in Ouddorp. In het schurvelingenlandschap ten noorden van Ouddorp zijn sinds de jaren '50 tientallen campings en bungalowparken aangelegd. Het grootste recreatiepark (Post Zelande) is gelegen op de Brouwersdam.

Aan de ene kant is Ouddorp nog steeds een zeer kerkelijk dorp, maar tegelijkertijd ook hét uitgaanscentrum van Goeree-Overflakkee. Dit zorgt voor tegenstellingen. Toeristen die op zondag op de terrasjes zitten kijken dan ook verbaasd op als de straat ineens letterlijk en figuurlijk zwart van de mensen ziet als de kerk uitgaat.

In 2007 is Ouddorp gekozen tot 'De beste badplaats van Nederland' door de lezers van het Algemeen Dagblad.

  

 

 

 

 
Dit artikel is afkomstig van Villapark de Ventjager
http://www.ventjager.nl/portal

De URL van dit artikel is:
http://www.ventjager.nl/portal/modules/news/article.php?storyid=3