Meer recreatie...

Datum 6/07/2009 13:32:04 | Onderwerp: Informatie

Meer recreatiemogelijkheden...
De Ventjager biedt een omgeving met allerlei heel verschillende gebieden en dus ook een grote verscheidenheid aan recreatiemogelijkheden. Op de kop van het eiland Goeree-Overflakkee in Ouddorp, vindt u het prachtige Noordzee strand. Nog dichterbij, bij het plaatsje Goedereede, is het natuurgebied de Kwade Hoek te vinden: een prachtig wandelgebied. De strandjes en ligweides van de Grevelingen, europa's grootste zoutwatermeer, liggen op iets meer dan 10 kilometer van het park. In dit meer kunt u naar hartelust zemmen en zelfs de duiksport beoefenen. Met wandelen en fietsen kunt u direct vanuit het park beginnen, maar ook op de andere delen van het eiland zijn de mogelijkheden hiervoor uitstekend.
Wandelen
Voor de wandelliefhebbers begint het genoegen al direct naast park de Ventjager: natuur- en vogelgebied de Hellegatsplaten. Ook op Goeree-Overflakkee vindt u uitgestrekte tulpenveldenMaar ook op de rest van het eiland is genoeg te vinden. Trek je wandelschoenen aan en ontdek de mooiste plekjes op de Kop van Goeree! De Koploper is een nieuwe, bijna 20 kilometer lange dagtocht dwars door duinen, slikken en kwelders, langs het strand en door het bos. De allermooiste landschappen op de Kop van Goeree zijn nu in beheer bij Natuurmonumenten. Iedereen is welkom. Kom lekker uitwaaien en snuif de zilte zeelucht op. Levend water is het thema van deze schitterende nieuwe wandelroute. Water is een eerste levensbehoefte voor planten, dieren en mensen. Zonder water geen leven en geen natuur. Met bijna 20 kilometer is de Koploper de langste rondwandeling langs strand en duinen in Zuid-Holland. Je kunt hem ook gerust in twee etappes lopen, want halverwege kom je weer langs het startpunt bij Parkeerterrein Kwade Hoek. Beide helften zijn ongeveer even lang. En even mooi. Klik hier voor een gedetaillerde beschrijving van de wandeling.

Ook de slikken van Flakkee, Vogel op de slikken van Flakkeegelegen tussen Goedereede en Herkingen zijn de moeite waard. Aan de westzijde wordt het gebied begrensd door het Grevelingenmeer. Het totale gebied bestaat uit ca. 1500 ha. drooggevallen grond,uit 1250 ha. water dat ondieper is dan 2,5 meter. De oeverlengte bedraagt ca. 20 km. De breedte van het gebied varieert tussen de 500 en 2500 meter. Er is een grote rijkdom aan vogels. Gedurende het gehele jaar grazen er op de Slikken van Flakkee Heckrunderen en Fjordenpaarden. De kudde bestaat uit ongeveer 50 merries van verschillende leeftijd en ongeveer 30 veulens. Fjordenpaarden zijn vriendelijke, rustige dieren, wie weinig verzorging nodig hebben en zich uitstekend kunnen redden in dit gebied. De heckrundstieren zijn, net zoals het oorspronkelijke oerrund, groot en zwart, met een lichte streep over de rug en een witte ring in de neus. De horens maken hen tot imposante verschijningen. Er grazen ongeveer 150 Heckrunderen op de zuidelijke Slikken van Flakkee.Gelegen aan een  uitgegraven plas in de Slikken van Flakkee is ook een vogelhut. Er zijn eilandjes waar de Kluut broedt. De hut houdt het midden tussen een scherm en een hut. Het is in feite een overdekt scherm. In de zomermaanden zijn er diverse excursies onder leiding van de beheerder. Deze worden gehouden met een speciale excursiewagen. Reserveringen en info zijn verkrijgbaar bij VVV ouddorp aan Zee, Bosweg 2, Ouddorp tel 0187-681789., waar u ook meer informatie over andere wandeltochten kunt krijgen.

 
Fietsen
Wie denkt dat alleen Lisse en Hillegom het patent op uitgestrekte bollenvelden hebben, heeft het mis. ook in het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee fiets je in het voorjaar door een prachtig, felgekleurd schilderij.

FietsenHet fietsroutenetwerk laat u kennismaken met een combinatie van de zeer gevarieerde Zuid-Hollandse natuur en een ruime afwisseling in landschap. Wat wilt u: duinen, bloemendijken, uitgestrekte polders, natuurgebieden of mooie dorpen? Goeree-Overflakkee heeft het allemaal! Bij de fietsroutenetwerkkaart hoort een handig infoboekje. Dit biedt informatie over alles speciale voorzieningen waarvan u op het fietsroutenetwerk gebruik kan maken. Dit infoboekje is een onmisbare gids voor uw tochten op het fietsroutenetwerk. Wilt u onderweg even uitrusten bij een gezellig café? Zoekt u een plaats om te overnachten of wilt u weten waar u fietsen kunt huren? In dit infoboekje vindt u in een handomdraai een adres waar u terecht kunt. De fietsroutenetwerkkaart en het infoboekje worden uitgegeven door VVV Ouddorp aan Zee en VVV Middelharnis en is bij beide VVV-kantoren te koop voor € 3,95. De routes zijn te herkennen aan de wit-groene bordjes met een nummer erop. In totaal zijn er zo'n 1200 bordjes geplaatst. De nummers verwijzen naar zogenaamde knooppunten. Hiervan zijn er 43 stuks. Op het knooppunt staat een paneel met een overzichtskaart. Zo kunt u precies zien waar u bent en hoe u verder kunt fietsen. Het netwerk biedt voor elk wat wils. Door Even het hek door en u bent weer in een ander prachtig gedeelte van het eiland!van knooppunt naar knooppunt te fietsen bepaalt u zelf hoe lang de tocht wordt. Mensen met kinderen kunnen een klein rondje maken en heeft u de hele dag de tijd, dan kunt u bij wijze van spreken het hele eiland rond fietsen. Bij het samenstellen van de routes is afwisseling erg belangrijk geweest. Zo lopen de routes over de buitendijken, door de polders, langs natuurgebieden en worden bijna alle dorpen aangedaan. Daarnaast heeft verkeersveiligheid een belangrijke rol gespeeld. Drukke wegen of oversteekplaatsen worden dan ook zoveel mogelijk gemeden. Door de afwisseling in de routes ziet de recreant wat ons eiland allemaal te bieden heeft en doet ideeën op voor de rest van de vakantie. Bijvoorbeeld het bezoeken van een museum, een dagje winkelen of een wandeling in één van onze prachtige natuurgebieden. Er zijn ook een aantal thema routes in ontwikkeling. De volgende routes zijn al in gebruik genomen: Tulpenroute, Boerderijenroute, Molenroute, Kerkenroute, Tramroute, Vogelspotroute, Akkerrandenroute, Landschaproute 1 & 2 (Kop van Goeree), Landschaproute 3 & 4 (Midden- en Oostflakkee) en Waterroute. De themaroutes zijn in Nederlands en Duits uigebracht, m.u.v. de Tramroute. Klik HIER om een voorbeeld van een fietsroute te bekijken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met VVV Middelharnis, 0187-484870, of VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.

Strand en zee
Ouddorp heeft door zijn ligging op de kop van Goeree-Overflakkee rondom vele kilometers strand, waar het heel goed toeven is. Doordat er op veel plaatsen strandtenten zijn kan ook het inwendige van Het strand in Ouddorp met de ondergaande zonde mens aan zijn trekken komen. Mede door zijn uitgestrektheid is er genoeg plaats voor iedereen. Ook zijn er veel parkeerplaatsen, die gratis en goed bereikbaar zijn. Grote delen van het strand wordt door de reddingsbrigade bewaakt. Het Ouddorpse strand is niet alleen geliefd bij zonaanbidders uit binnen- en buitenland, maar ook allerlei wind- en watersporters weten onze kust het hele jaar door te vinden. Er zijn een aantal stukken breed strand aangewezen, waar goed gevliegerd kan worden, zowel met als zonder strandbuggy.  Heeft u al eens gewandeld langs de vloedlijn, 's avonds tegen zonsondergang, een prachtig gezicht, heel ontspannend en goed voor de gezondheid. Een echte aanrader!

Vast even kijken hoe het strand bij Ouddorp er op dit moment uitziet? Ga naar de webcam van het strand bij Ouddorp

Sportduiken
Het grote zoutwatermeer, de Grevelingen, ligt niet ver van de ventjager en is een aantrekkelijk gebied voor sportduikers.
Voorbeeld van wat je zoal onder water kunt zienVeel mensen denken dat er niets te zien is onderwater in Nederland. De Grevelingen(Grevelingenmeer) en de Oosterschelde zijn allebei zout, hierdoor vinden we een grote variëteit aan onderwaterleven.

Het gemiddelde zicht in de Grevelingen en Oosterschelde bedraagt 5 meter, maar op topdagen kan het oplopen tot 16 meter!! Heremietkreeften zien we in de Grevelingen bijna elke duik.Er leven vele soorten platvis in de wateren van Zeeland, zoals schol, bot, tarbot en tong. Er is door de gezamenlijke instanties een duikfolder uitgegeven die veel informatie bevat.

Ook kanovaren is mogelijk op het eilandKanotochten
Bekijk Goeree-Overflakkee eens van een heel andere kant.

Maak per kano een tocht over de kreken en watergangen van Flakkee.

De watergangen strekken zich uit van van Dirksland tot Stad aan 't Haringvliet.

U zult versteld staan van de diversiteit van de flora en fauna die u onderweg tegenkomt.

 
Dit artikel is afkomstig van Villapark de Ventjager
http://www.ventjager.nl/portal

De URL van dit artikel is:
http://www.ventjager.nl/portal/modules/news/article.php?storyid=5