Vaargebied

Datum 6/07/2009 13:23:26 | Onderwerp: Informatie

Vaargebied:

Vaargebied rond Goeree-Overflakke, eden plezier voor de watersporter! (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)Goeree-Overflakkee ligt midden in een groot vaargebied dat veel plezier kan bieden voor elke watersporter. De rivierarmen bieden veel voor de geoefende watersporter, maar ook voor de pure recreatievaart zijn er mogelijkheden volop. Rustige plekjes om aan te leggen in natuurgebieden als de Hellegatsplaten en het eiland Tiengemeeten. Maar ook gezellige jachthavens als Middelharnis en Hellevoetsluis met hun terrasjes en restaurants. Ook de wat kleinere jachthaven als Ooltgensplaat hebben u veel te bieden. Wandel door de pittoreke dorpjes of maak een fietstocht in de omgeving. Het eiland Goeree-Overflakkee heeft u van alles te bieden.

Krammer-Volkerak:

Het Volkerak is een water dat zich ten zuidoosten van het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee bevindt. Aan de oostzijde van het Volkerak bevinden zich de Volkeraksluizen naar het Hollands Diep; aan de westzijde bevindt zich de Krammer.

Een prachtig gezicht, het Krammer Volkerak ter hoogte van het natuurgebied de Hellegatsplaten (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)

In het zuiden van het Volkerak, begint het Schelde-Rijnkanaal naar Antwerpen. Meer naar het oosten stromen de Dintel en de Steenbergse Vliet in het Volkerak. Na de uitvoering van de Deltawerken is het ooit zo verraderlijke water getemd. Uitzicht over het Volkerak (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)

De naam Hellegatsplein voor het verkeersknooppunt bij de Volkeraksluizen herinnert aan vroeger, toen het water hier zout was en wind en getij er nog vrij spel hadden. Het is nu een onderdeel van de getijden vrije scheepvaart verbinding tussen Rotterdam en Antwerpen. U moet wel rekening houden met de scheepvaart in de vaargeul, maar u kunt plezierig en veilig varen met uw jacht.

Haringvliet:

Het Haringvliet ligt in Zuid-Holland tussen Voorne-Putten, de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Het Spui verbindt het Haringvliet met de Oude Maas

Zeilschepen op het Haringvliet (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)
n de 12e eeuw waren Voorne en Flakkee één eiland. De stormvloed van 1216 verwoestte de natuurlijke kust en zo ontstond het Haringvliet. Na de watersnoodramp van 1953 zijn in het kader van het Deltaplan de Haringvlietsluizen gebouwd in de monding van het Haringvliet.In 1970 werd het Haringvliet door de Haringvlietdam van zee afgesloten.

Varen op het HaringvlietHet Haringvliet is geen hoofdvaarweg (voor vervoer van goederen), maar is wel zeer belangrijk voor de recreatievaart; in het bijzonder voor de zeilvaart. Het Haringvliet is een ruim water en het kan er soms flink hard waaien. Dan is het er voor de geoefende watersporter fijn zeilen.

Op wat rustiger dagen kunt u er heerlijk voor anker gaan en zwemmen.In het Haringvliet ligt het eiland Tiengemeten waar u met uw jacht kunt aanleggen. Tiengemeeten was vroeger een "landbouweiland, alleen te bereiken met een pont. Tegenwoordig is het een natuurgebied.
 

Aan het Haringvliet liggen vele plaatsen met jachthavens. Bijvoorbeeld Middelharnis, Hellevoetsluis en Stad aan het Haringvliet.

Grevelingen:

Vanuit het Volkerak en Krammer bereikt u het Grevelingenmeer door de sluizen van Bruinisse door te gaan. Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van Zuid-west Europa.

Grevelingen (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)
Het Grevelingenmeer heeft een lengte van 23 kilomter en is tussen de 4 en de 10 kilometer breed. Het heeft 11.000 ha. water, waarvan 7.000 ha. dieper is dan 1,50 m. Het ondiepe water is gemarkeerd met boeien.
Aan de westzijde wordt het begrensd door de Brouwersdam en aan de oostzijde door de Grevelingendam.


Grevelingen zout water en vele eilandjes, heerlijk voor de watersporter. (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)Het meer ligt op de grens van Zuid-Holland en Zeeland, tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland.
Er zijn ± 600 openbare aanlegplaatsen verspreid over het meer, in eigendom en beheer van het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen. Er zijn aanlegsteigers en drie speciaal aangelegde watersporteilanden (Mosselbank, Ossehoek en Archipel). Voor het gebruik van deze aanlegplaatsen gelden enkele regelingen en dient liggeld betaald te worden.

Indien u meer informatie over dit vaargebied wilt verwijzen wij u naar de website: http://www.grevelingen.nl

  

 
Dit artikel is afkomstig van Villapark de Ventjager
http://www.ventjager.nl/portal

De URL van dit artikel is:
http://www.ventjager.nl/portal/modules/news/article.php?storyid=4